fbpx
 

Musikkterapi i psykisk helsevern

Musikkterapi i psykisk helsevern anbefales av Helsedirektoratet brukt overfor mennesker med problemer innen psykisk helse og rus. I Nasjonale retningslinjer for psykoselidelser, gis musikkterapi det høyeste evidensnivå som Helsedirektoratet gir.

Musikkterapi i psykisk helsevern.

Geir Lien er spesialrådgiver for psykisk helsevern i Bergen. Han opplyser at Haukeland Universitetssykehus har vedtatt en strategi om å ansette musikkterapeuter på alle sine klinikker for å aktivt bruke musikkterapi i psykisk helsevern. St. Olavs Hospital har ikke ansatt noen musikkterapeuter ved sine klinikker. Og har heller ingen konkrete planer. Selv om Helsedirektoratet gir faget sin høyeste anbefaling basert på grundig forskning. 

Recovery

Musikkterapi i psykisk helsevern

Divisjon psykisk helsevern i Bergen har ansatt musikkterapeut ved alle sine 6 distriktspsykiatriske sykehus. I tillegg kommer det en ny musikkterapeut-stilling ved Sandviken sykehus. Det er også ansatt musikkterapeut på kommunalt nivå i Åsane i prosjektet MOT 82. 

Et konkret eksempel på musikkterapi i

psykisk helsevern.

Jeg har høsten 2018 og våren 2019 hatt et samarbeidsprosjekt med Kirkens bymisjon. Et «skrivekurs», eller et «fortellerkurs». En av deltakerne fra dette prosjektet, ringer meg privat noen dager før jul, og lurer på om jeg vil hjelpe henne med å «fortelle» hennes historie.  Hun synes mitt «fortellerkurs» ga henne krefter, opplevdes meningsfullt, og ønsker at jeg skal komme hjem til henne for å lage noe som tar utgangspunktet i «her og nå». Hun ønsker å «reise seg» ut av ruinene. Hun ønsker at hun og jeg lager en sang om det.

Jeg drar på hjemmebesøk.

Jeg drar på «hjemmebesøk» til henne på Buran en uke før jul 2018. På bakgrunn av vårt møte og vår samtale, har jeg lagd en sang. Hvor  jeg gir min kunstneriske respons på hennes erfaringer og et levd liv. Vi møtes i en kuntstnerisk prosess. Der vi trer inn i et rom hvor vi forsøker sammen å gi et kunstnerisk uttrykk for noe som hun synes er vanskelig å formidle. I det rommet er ikke fokus rettet mot hennes diagnose, mot hennes utfordringer, men mot det vi alle strever med. Nemlig å bli betraktet av noen som leter etter det friske og velfungerende i oss. Noen som ikke er opptatt av våre feil og mangler. Vi trenger alle å bli SETT. Og å bli bekreftet. Uansett om vi er såkalt normal, eller om vi har fått en diagnose. Vi trenger å bety noe, for noen.

kor ble det av deg (45 sek)

“Kor ble det av deg i alt mylderet”?

Det ene rommet i leiligheten hennes, var som «skriket» av Edvard Munch. Eksen hennes fra et 1,5 år tilbake hadde fremdeles et rom der, det var et trist rom, overfylt av hans rot. Sangen handler om å «ta plass i sitt eget liv». Rydde bort de tingene man ikke ønsker å ha i livet sitt. Så det er en ryddeprosess. Både konkret, men også symbolsk.  Jeg har aldri sett et så trist rom. Det gikk ikke an å gå inn der, helt fullt av rot. Jeg bøyer meg ned, og tar frem ei bok. Det er ei bok som handler om «Buzz Aldrin».

“Buzz Aldrin”

Tittelen på boka er «Hvor ble det av deg i alt mylderet».… Den metaforen satte igang prosessen i hodet mitt. Av og til må noen minne deg på det du har. Fordi du har sluttet å tro på deg selv. Teksten er blitt en duett. Hun synger første vers, jeg andre, som at jeg er hennes eks. Så synger hun en «bridge» alene.

Sangen ble spilt inn få dager før jul, i Skansen Lydstudio. Hun for første gang i sitt liv, i et studio. Hun rydder leiligheten sin, rydder ut eksen sin, som hun burde gjort for lenge siden. Samtidig lager hun og jeg en sang om denne prosessen. Sangen er allerede på Youtube, men kommer 13.12.2019 på Spotify, og Google play.

No Comments

Post A Comment